Britská veľkobanka Lloyds zvyšuje rezervy na odškodnenie klientov

03.02.2014 Celý región

Londýn 3. februára (TASR) - Britská veľkobanka Lloyds odviedla do svojich rezerv na odškodnenie klientov ďalších 1,8 miliardy GBP (2,19 miliardy eur) v súvislosti s nevynútenými predajmi swapov. DPA sa odvoláva na dnešnú správu vedenia banky.

Škandál s poškodzovaním klientov, ktorý zasiahol aj ďalšie veľké banky krajiny, stál Lloyds už takmer 10 miliárd GBP. Banka sa pri odhade nárokov klientov niekoľkonásobne prerátala.

Podľa Lloyds britská vláda pripravuje predaj ďalšej časti svojho podielu v ústave. Štát ho počas finančnej krízy zachránil miliardami libier. Za to získal v banke podiel takmer 40 %. Vláda v septembri predala prvú časť svojho podielu a ten potom klesol na 32,7 %.

Chyby, ktorých sa vedenie ústavu dopustilo v minulosti, vlani znovu nepriaznivo ovplyvnili hospodárske výsledky banky. Zisk pred zdanením by mal byť veľmi malý. Finančný koncern uverejní kompletnú správu o minuloročnom hospodárení 13. februára.

Minulý týždeň Royal Bank of Scotland (RBS) oznámila, že na vyplatenie požiadaviek klientov z rovnakých dôvodov ako Lloyds si vytvorila rezervu 3,1 miliardy GBP. V RBS patrí štátu takmer 81 % jej akcií.

Škandál prepukol ešte vlani v polovici októbra. Denník The Times priniesol vtedy informáciu, že veľkobanka vyplatila jednému rodinnému podniku náhradu škody 1 miliardu GBP, lebo jej pracovník predal podnikateľove komplexne zabezpečené swapy, hoci si to neželal. Takýchto prípadov sa odvtedy vynorilo viac.
 

Vyberte región